Syrop z pędów sosny – jak przygotować i w jaki sposób działa na organizm

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią plaga jesiennych przeziębień. Warto w tym czasie szczególnie mocno zadbać o swoje zdrowie. Syrop z pędów sosny, posiada właściwości skutecznie wspomagające leczenie kaszlu oraz przeziębienia, a także pomaga wzmocnić nasz organizm. W jaki sposób można przygotować syrop oraz jakich korzyści można spodziewać się po jego spożyciu?

Gdzie pozyskać pędy z sosny

Zbieranie pędów sosny, najlepiej jest rozpocząć na przełomie maja oraz kwietnia. Osiągają one wówczas odpowiednią długość, około 12 cm. Charakteryzują się jasnozielonym przyrostem z brązową, lepką łupinką. Pędy przycina się sekatorem lub też za pomocą ostrego noża. Należy również pamiętać o fakcie, iż mogą być one lepkie, dlatego dobrą praktyką, jest zbieranie ich w rękawicach. Żeby nie doprowadzić do uszkodzenia drzewa, nie należy zbierać wszystkich pędów z sosny. Lepszym rozwiązaniem jest pozyskanie kilku, najlepiej najbardziej soczystych pędów z wybranych drzew.

Właściwości zdrowotne syropu z pędów sosny

Syrop z pędów sosny dzięki swemu wykrztuśnemu działaniu, najczęściej stosowany jest na kaszel i chrypkę. Pomaga on załagodzić stany zapalne, górnych dróg oddechowych. Syrop stanowi doskonałe lekarstwo na stany zapalne, gorączkowe, a także łagodzi bóle mięśniowe, bóle stawów, posiada właściwości rozgrzewające organizm oraz korzystnie oddziałuje w przypadku osłabienia. Ponadto spożywanie syropu wykazuje również właściwości moczopędne i działa przeciwbiegunkowo.

Korzyści, które organizm może czerpać ze spożycia syropu z pędów sosny, wynikają z szeregu wartościowych substancji, które znajdują się w pączkach tego drzewa. Są to między innymi olejki eteryczne, które charakteryzują się bardzo przyjemnym zapachem. Wykorzystywane są często w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych.

W pędach znajdują się również przeciwutleniacze, które wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników, witamina C, mająca właściwości przeciwzapalne, a także sole mineralne, odpowiedzialne za korzystny wpływ na wzmocnienie kości.

Jak przygotować syrop z pędów sosny

Po pozyskaniu odpowiednich pędów, należy je w pierwszej kolejności dokładnie umyć, a następnie pokroić na kawałki wielkości centymetra. Kolejnym krokiem jest układanie w słoiku, warstwy około 3 cm pędów, która zostaje posypana 4 łyżeczkami cukru. Na sam koniec do słoika można dodać odrobinę wody, a następnie dokładnie go zakręcić i odstawić w nasłonecznione miejsce na około 7 dni. Kiedy syrop jest już gotowy, należy przelać go do mniejszego słoiczka i schować w chłodnym i najlepiej zaciemnionym miejscu. Może być on przechowywany stosunkowo długo, bowiem nie traci swych właściwości leczniczych, nawet przez okres kilku lat.

Syrop z pędów sosny jest bardzo dobrym sposobem na zwalczanie jesiennych przeziębień w prosty i naturalny sposób. Przepis znany był już od wielu lat naszym babciom i służył wielu pokoleniom. Warto więc sięgnąć do starych i sprawdzonych sposobów, na wzmocnienie naszego organizmu, w okresie, w którym najbardziej tego potrzebuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *