Jogurty (nawet ekologiczne) “pełne cukru”

Wiele jogurtów jest pełnych cukru, a społeczeństwo nie powinno być nakłanianie do myślenia, że je zdrowe produkty – twierdzą naukowcy.

Wniosek pochodzi po badaniu prawie 900 jogurtów w sprzedaży w supermarketach w Wielkiej Brytanii.

Badania prowadzone przez uniwersytet w Leeds wykazały, że organiczne jogurty należały do ​​najbardziej słodkich typów – zawierały więcej cukru na 100g niż cola.

Tylko jogurty w naturalnym i greckim stylu można było sklasyfikować jako niskosłodzone.

Jogurty zostały zidentyfikowane jako jeden z rodzajów żywności, na których zdrowie publiczne w Anglii chce osiągnąć postęp.

Badania zostały podjęte wkrótce po uruchomieniu programu redukcji cukru.

Jak można się było spodziewać, desery jogurtowe zawierały najwięcej cukru – średnio 16,4 g na 100 g.

W tej kategorii znalazły się również produkty niezawierające jogurtu, takie jak mus czekoladowy i karmelowy krem.

Drugim najbardziej cukierkowym produktem były ekologiczne jogurty o typowej wartości 13,1 g na 100 g.

Jogurty dla dzieci zwykle zawierały 10,8 g na 100 g, co stanowi odpowiednik więcej niż dwóch kostek cukru.

Dla porównania porcja 100 g typowej coli zawiera 9 g cukru.

Zalecane jest, aby dzieci w wieku od czterech do sześciu lat miały nie więcej niż 19 gram cukru lub pięć kostek cukru dziennie, a zaleca się, aby osoby w wieku od 7 do 10 lat spożywały mniej niż 24 g dziennie.

Aby zostać sklasyfikowanym jako niski cukier, nie powinno być więcej niż 5 g na 100 g.

Tylko 9% badanych produktów było poniżej tego progu.

Od czasu przeprowadzenia badań terenowych do badania – pod koniec 2016 r. Poczyniono postępy w ograniczaniu spożycia cukru z jogurtów.

Raport opublikowany w maju pokazał, że zawartość cukru w ​​jogurtach została zmniejszona o 6% w pierwszym roku, co czyni je jedyną kategorią żywności przekraczającą cel 5%. Do roku 2020 spodziewany jest spadek cukru o 20%.

Główny dietetyk PHE dr Alison Tedstone powiedział, że to pokazało “pozytywne kroki”.

Jednak dr Bernadette Moore, prowadząca badania nad tym badaniem, powiedziała: “Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę redukcję, większość jogurtów nadal będzie miała cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *